Esbós previ Les Ballarines, Edgar Degas

miércoles, 4 de enero de 2012

La bellesa del dibuix de Lacombe

Avui fem un raconet per la il·lustració.
Moltes vegades s'ha infravalorat la il·lustració de llibres infantils, o si més no, no se l'ha pres massa en serio. Els dibuixos sovint queden subordinats al sentit i a la narració de l'escrit, de la història i els personatges descrits, a la riuada d'imaginació que les poques planes d'un conte destapen.
Però el cert és que alguns dels treballs dels millors il·lustradors són obres d'art en i per sí mateixes.
Vaig descobrir l'il·lustrador de contes infantils de moda un dia que buscava un conte per la meva cosina, sortosament, una fanàtica de la lectura. D'entre dibuixos ortopèdics d'elefants parlants, desproporcionades cindy's amb superpoders i còmics per a futurs nerds, allí estaven els contes de Benjamin Lacombe.




Vaig quedar totalment astorada tan sols amb la portada d'aquell prim llibret, just abans que la simpàtica i viva llibretera m'informés de l'autèntic èxit de vendes que estaven suposant els seus dibuixos.



Al fullejar-ho, l'univers del conte se'm desplegava davant dels ulls. El coneixement i l'acurada precisió de imatges de l'imaginari d'un conte infantil em va resultar indescriptiblement bell.
Als contes de Benjamin Lacombe no els hi fa falta lletra.

 

Crec que les seves il·lustracions són dignes hereves de l'elegància de les estampes japoneses, del seu traç fi, lliure, però exacte. Les figures floten, casi transparents, pastels, però amb una forta presència de la línia, i floten com ho fan els records i les reconstruccions del món narrat per part d'aquelles criatures que no deixen mai de somniar amb els ulls atents i oberts de bat a bat.


























Benjamin Lacombe es mereix una paret d'exposició.

2 comentarios:

  1. Mirant el teu post... Em sona molt Lacombe. Pot ser que sigui el que ha fet el llibre aquell de les ''Princesas olvidadas'', i les il·lustracions del llibre "Mecánica del corazón"?

    http://www.casadellibro.com/libro-princesas-olvidadas-o-desconocidas/9788426359094/1052566

    http://www.casadellibro.com/libro-la-mecanica-del-corazon/9788439721956/1264461

    Un petó Marta! M'encanta el teu blog :)

    ResponderEliminar
  2. sí, Anaïs, tens raó! jo conec aquests llibres i crec que són d'aquest autor. A mi m'agrada molt, és molt xulu, però a la vegada, el trobo una mica sinistre (Aquests ulls tan grossos....) Molt guai el bloc, ;)

    ResponderEliminar