Esbós previ Les Ballarines, Edgar Degas

viernes, 2 de diciembre de 2011

El retorn a la puresa: Someone Like You, Adele

Certament no posaria aquí cap material que no considerés com a digne de ser mencionat obra d'art, o com a mínim, contenidor de materia artística. I potser amb l'excepció d'un parell més, aquest videoclip és l'únic que em veuria amb valor de mostrar.
No obstant, només pel sol fet de ser per naturalesa un producte per a masses consumistes, seria potser un error considerar-lo una obra d'art, ja que l'únic destacable és l'estètica i el significat que no va més enllà que la del tema que sona en ell. Però quina estètica, senyors.
Poques vegades he vist un treball audiovisual d'aquestes característiques amb tant de gust. Perquè la paraula és gust. Adele havia ja fet alguna cosa amb un gran criteri estètic amb Chasing Pavements, però sobretot amb el hit Rolling The Deep.
Tanmateix Someone Like You té alguna cosa que se'ns escapa. L'elegància sobria i melancòlica del tractament amb blanc i negre té un ressó que prové de les grans produccions cinematogràfiques romàntiques americanes dels anys 40. Els cèlebres girs i plans de càmera de París (la ciutat de l'amor per definició) juntament amb el buit constant tant de gent com d'automòbils, en fa de la seva contemplació (sempre guardant les distàncies), un plaer que prové de les magnífiques fotografies de George Brassaï. I és que el vídeo és una constant crida a l'espectador, un diàleg que ens estremeix quan la cantant ens canta mirant-nos als ulls, directament i sense pudor. És llavors quan ens adonem de la seva falta d'expressió al pronunciar la lletra de la cançó. I és que potser està ja cansada de cantar-li al noi que l'abandona, mostrat amb un subtil joc de miralls al final de la cançó. Sí, podria afirmar casi amb tota seguretat que el nucli del video és la mirada.
Però no tan sols l'enigmàtica i trista mirada d'Adele, sinó la nostra propia en el moment en què ens podem acostar per darrera seva, casi sentir la fragància del seu cabell, volent mirar-la als ulls per demanar-li que somrigui, dir-li que tot anirà bé. Però no és així.
Someone Like You d'Adele és un videoclip eficaç, senzill, perfectament mesurat, subtil, delicat i d'una bellesa àmpliament generosa. Sense cap mena de dubte, un video amb classe.



No hay comentarios:

Publicar un comentario